Reklama

Ciasta i desery

Desery świata

Latte macchiato na zimno

Kończymy naszą wakacyjną podróż po cukierniach naszych bliższych i dalszych sąsiadów.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Latte macchiato (wł. splamione mleko) – to bardzo popularny włoski napój mleczny, powstały przez powolne dolewanie espresso do gorącego mleka, pokrytego warstwą piany. My proponujemy Państwu schłodzoną jego wersję, zamienioną w deser.

Można go dekorować, podobnie jak kawę, wiórkami czekoladowymi, kakao, cynamonem itp.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Składniki:

SPÓD:
60g biszkoptów,
40g masła

NAPAR KAWOWY:
4 łyżeczki kawy,
4 łyżki wrzątku

MASA SEROWA:
550 g zmielonego twarogu,
250 g śmietanki 30 proc.,
4 łyżki cukru pudru,
1 łyżeczka cukru wanilinowego,
3 łyżeczki żelatyny,
3 łyżki wody

BITA ŚMIETANA:
150 g śmietanki 30 proc.,
1 łyżka cukru pudru,
0,5 łyżeczki żelatyny,
1 łyżka wody

Wykonanie:

Zaparzyć kawę, przecedzić i wystudzić. Biszkopty rozdrobnić, rozpuścić masło i dodać je do biszkoptów, wymieszać. Dolać połowę kawy, ponownie wymieszać i wyłożyć na spód tortownicy, schłodzić.

Przygotować żelatynę do masy. Twaróg zmiksować z cukrem. Ubić śmietanę, dodać ją do twarogu i wymieszać. Do żelatyny dodać 1-2 łyżki powstałej masy, dokładnie wymieszać, następnie wlać wszystko do reszty masy i krótko miksować.

Reklama

Masę podzielić na dwie równe części, do jednej dodać cukier wanilinowy, wymieszać; do drugiej wlać pozostały napar kawowy i wymieszać do uzyskania jednolitej masy.

Na spód z biszkoptów wyłożyć masę twarogową, wyrównać i schłodzić w lodówce. Po tym czasie wyłożyć masę kawową, wyrównać i ponownie schłodzić.

Gdy masa z wierzchu lekko stężeje, ubić zimną śmietanę, pod koniec dodając cukier puder. Rozpuścić żelatynę. Do niej dodać 1-2 łyżki ubitej śmietany, wymieszać, wlać do reszty śmietany, połączyć.

Całość wyłożyć na wierzch deseru, zrobić łyżką okręgi, aby powstała nieregularna powierzchnia, która ma przypominać mleczną piankę na latte macchiato.

Deser ponownie schłodzić, najlepiej przez całą noc.

2014-08-26 14:09

Oceń: +1 -1

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Śledzie proboszcza

Śledzie są bardzo popularnym daniem. Wiele jest pysznych sposobów na ich przygotowanie. Polecamy przepis p. Marii Błaszczyk z Szarlejki k. Częstochowy.

• 1 słoiczek grzybków marynowanych • 4-5 śledzi typu matias w oleju • 1 cebula • pęczek zielonej pietruszki lub szczypiorku • 1/5 szklanki oleju
CZYTAJ DALEJ

Sekretarz generalny Episkopatu sprawował Mszę św. za zmarłych pracowników Sekretariatu KEP

2025-11-04 18:35

[ TEMATY ]

episkopat

sekretarz generalny

Msza św. za zmarłych

pracownicy Sekretariatu KEP

Konferencja Episkopatu Polski

Sekretarz generalny Konferencji Episkopatu Polski bp Marek Marczak przewodniczył dzisiaj w kaplicy Sekretariatu KEP Mszy Świętej za zmarłych pracowników.

Sekretarz generalny Konferencji Episkopatu Polski bp Marek Marczak przewodniczył dzisiaj w kaplicy Sekretariatu KEP Mszy Świętej za zmarłych pracowników.

We wtorek 4 listopada sekretarz generalny Konferencji Episkopatu Polski bp Marek Marczak przewodniczył w kaplicy Sekretariatu KEP Mszy Świętej za zmarłych pracowników. Na początku liturgii zostały odczytane nazwiska zmarłych osób.

Bp Marczak zwrócił w homilii uwagę, że dzisiaj prosimy Pana Boga o łaskę, „żebyśmy nasze życie, naszą codzienną pracę przemieniali na drogę do życia wiecznego”.
CZYTAJ DALEJ

W pielgrzymce ku życiu wiecznemu

2025-11-04 21:22

[ TEMATY ]

UKSW

ks. prof. dr hab. Ryszard Czekalski

ks. prof. dr hab. Piotr Tomasik

Łukasz Krzysztofka/Niedziela

Ks. prof. dr hab. Ryszard Czekalski, rektor Uniwersytetu Kardynała Stefana Wyszyńskiego w Warszawie, przewodniczył koncelebrowanej Mszy św. w kościele pokamedulskim na Bielanach w intencji zmarłych pracowników, studentów i absolwentów UKSW.

Eucharystię koncelebrowali również prorektorzy UKSW - ks. prof. dr hab. Piotr Tomasik i ks. dr hab. Marek Stokłosa, prof. ucz., a także liczne grono kapłanów związanych z uczelnią.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję