Reklama

Ciasta i desery

Desery świata

Gruszkowa karpatka

W wakacje proponujemy Państwu podróż po cukierniach naszych bliższych i dalszych sąsiadów.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Karpatka jest ciastem popularnym u naszych południowo-wschodnich sąsiadów, a jej nazwa pochodzi od specyficznego kształtu powierzchni ciasta, przypominającego góry Karpaty.

Składniki:

• 30 dag mąki pszennej
• 20 dag masła
• 5 jajek
• 3 białka
• sól
• 4 gruszki
• 2 torebki budyniu waniliowego z cukrem
• 3 szklanki mleka
• 10 dag cukru
• 3 goździki
• sok z połowy cytryny
• 3 łyżki cukru pudru
• woda
• tłuszcz i bułka tarta do przygotowania formy
• cukier puder do posypania

Wykonanie:

Zagotować litr wody z 10 dag cukru, goździkami i sokiem z cytryny. Gruszki obrać, podzielić na cząstki, usunąć gniazda nasienne, wrzucić do wrzącego syropu. Gotować 3 min, ostudzić, a następnie ostrożnie odsączyć. Budyń rozprowadzić w jednej szklance mleka, resztę mleka zagotować i przyrządzić budyń (powinien być gęsty). Zagotować półtorej szklanki wody z masłem i szczyptą soli. Stale mieszając, wsypywać powoli przesianą mąkę i wyrabiać energicznie do chwili, gdy powstanie szklista masa, odchodząca od brzegów naczynia. Zdjąć z ognia, lekko przestudzić i dodać jajka. Energicznie wyrobić ciasto, podzielić na dwie części i każdą z nich oddzielnie upiec w gorącym piekarniku (ok. 30 min w temp. 200°C) na złoty kolor. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać przesiany cukier puder. Jeden blat ciasta posmarować budyniem, ułożyć na nim gruszki i przykryć pianą z białek. Wstawić do nagrzanego piekarnika (200oC) na 10 min – beza powinna nabrać złotego koloru. Po wyjęciu przykryć drugim blatem ciasta i oprószyć cukrem pudrem.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

2014-08-19 14:56

Ocena: +2 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Śledzie z suszonymi pomidorami

SKŁADNIKI:
6-8 filetów śledziowych (matiasów)
1 cebula
100 g suszonych pomidorów w oleju
3 łyżki musztardy francuskiej
zmielony (lub ziarnisty) pieprz czarny
kilka kulek ziela angielskiego
olej lniany lub oliwa
kilka czarnych oliwek
sól, pieprz

CZYTAJ DALEJ

Oświadczenie ws. beatyfikacji Heleny Kmieć

2024-04-18 13:53

[ TEMATY ]

Helena Kmieć

Fundacja im. Heleny Kmieć

Helena Kmieć

Helena Kmieć

W związku z wieloma pytaniami i wątpliwościami dotyczącymi drogi postępowania w procesie beatyfikacyjnym Heleny Kmieć, wydałem oświadczenie, które rozwiewa te kwestie - mówi postulator procesu beatyfikacyjnego Helelny Kmieć, ks. Paweł Wróbel SDS.

CZYTAJ DALEJ

"Przysięga Ireny". Prawdziwa historia

2024-04-19 05:55

Paweł Wysoki

W Akademickim Centrum Kultury i Mediów UMCS „Chatka Żaka” w Lublinie miała miejsce polska premiera filmu „Przysięga Ireny”, opowiadającego prawdziwą historię kobiety ratującej Żydów.

CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję