Reklama

Niedziela Świdnicka

Siostra Anastazja zdradziła swoje sekrety

Niedziela świdnicka 14/2013, str. 3

[ TEMATY ]

spotkanie

Przemysław Awdankiewicz

Podczas spotkania autorskiego gospodarze z Pszenna poddali ocenie s. Anastazji swoje zdolności i wypieki

Podczas spotkania autorskiego gospodarze z Pszenna poddali ocenie s. Anastazji swoje zdolności i wypieki

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Blisko 2 mln sprzedanych książek. Cielęcina w kurkach, chrzan wielkanocny z jajkiem czy poezja smaków - to tylko niektóre z propozycji kulinarnych siostry Anastazji, o których osobiście opowiadała w Pszennie.

Siostra Anastazja ze Zgromadzenia Córek Bożej Miłości od lat gotuje i piecze dla krakowskich jezuitów. Otrzymała wiele nagród, w tym Nagrodę Prezesa Międzynarodowych Targów Poznańskich. A jest za co, bowiem kulinarne pomysły s. Anastazji, które są inspiracją rodzinnych spotkań, wielu przyjęć okolicznościowych rozeszły się w nakładzie ponad 1,8 mln egzemplarzy.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

- Spotkanie było okazją, aby osobiście zapytać autorkę książek o jej kulinarne metody na udane potrawy oraz nabyć książki. Dla wielu osób poradniki s. Anastazji to stały element wyposażenia kuchni. To wiedza, którą przekazuje się z ust do ust, z rąk do rąk. To jak przekazywanie cennej wiedzy, takiej bardzo przyziemnej, życiowej, która przyda się absolutnie każdemu - podkreślali z dumą organizatorzy spotkania.

Reklama

Organizacja wieczoru autorskiego wcale nie była taka prosta. Rozmowy z siostrą trwały od października ubiegłego roku. Zakończyły się sukcesem i 13 marca świetlica w Pszennie gościła ponad 110 osób. Na zaproszenie Gminnej Biblioteki Publicznej w Pszennie, Rady Sołeckiej, Koła Gospodyń Wiejskich oraz Klubu Seniora w Pszennie odpowiedzieli m.in. mieszkańcy Pszenna, Bystrzycy Górnej, Pankowa, Lutomi Dolnej oraz Grodziszcza.

A jaki jest sekret udanych potraw i przysmaków s. Anastazji?

- Po prostu, tak jak przed każdą pracą, tak i przed gotowaniem oraz pieczeniem, ważna jest modlitwa - mówiła z uśmiechem siostra. - Oczywiście, równie ważne są także produkty i doświadczenie, które zdobywałam od starszych sióstr w Zgromadzeniu. Mąkę do ciasta zawsze należy starannie przesiewać - zdradzała sekrety swojej kuchni.

Jak przystało na eksperta w dziedzinie kulinarnych przysmaków, spotkanie nie mogło się obyć bez degustacji potraw. Tym razem to gospodarze z Pszenna poddali ocenie s. Anastazji swoje zdolności i wypieki. Można się tylko domyślać, że wszystkim smakowało, bowiem przysmaki, które przygotowały panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Pszennie bardzo szybko zniknęły ze stołów. Spotkanie odbyło się przy kawie, herbacie oraz domowym cieście upieczonym przez członków Klubu Seniora w Pszennie, a Zespół Śpiewaczy „A To Heca” umilił czas swoimi piosenkami.

Na zakończenie spotkania wszyscy uczestnicy mieli niebywałą okazję otrzymać osobiste dedykacje na książkach autorstwa s. Anastazji. Dla wielu uczestników był to doskonały pomysł na prezent ślubny, urodziny lub inne uroczystości rodzinne.

2013-04-05 14:30

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Trzeba być dobrym jak chleb

Gościem mieszkańców Domu Pomocy Społecznej Braci Albertynów w Częstochowie był abp Wacław Depo. Ta wizyta przypadła 12 listopada, w szczególnym dniu – w 25. rocznicę kanonizacji św. Brata Alberta. – Ten dom jest szczególnym świadectwem pochylenia się nad człowiekiem potrzebującym, cierpiącym, wymagającym naszej troski, a tym samym odpowiedzialności – powiedział na początku spotkania Metropolita Częstochowski.
CZYTAJ DALEJ

Papież odwiedził klaryski w Albano

2025-07-15 13:42

[ TEMATY ]

Papież Leon XIV

Albano

kalryski

Vatican Media

Papież Leon XIV odwiedził klaryski

Papież Leon XIV odwiedził klaryski

Przed południem Leon XIV odwiedził klasztor sióstr klarysek w Albano Laziale. Poświęcił czas na indywidualną rozmowę z każdą z nich i wspólną modlitwę. Podarował też siostrom kielich mszalny i patenę.

Jak poinformowało Biuro Prasowe Stolicy Apostolskiej, dziś przed południem, po zakończeniu Mszy św. w kaplicy posterunku karabinierów w Castel Gandolfo, Leon XIV odwiedził siostry klaryski w klasztorze p.w. Niepokalanego Poczęcia NMP w pobliskim Albano. Po wspólnej modlitwy w klasztornej kaplicy Ojciec Święty spotkał się z siostrami w sali kapitulnej, witając się osobiście z każdą z nich. „To piękne, że Kościół zna wasze życie” - powiedział mówił, podkreślając, że jest ono cennym świadectwem.
CZYTAJ DALEJ

Częstochowa gości stypendystów Fundacji „Dzieło Nowego Tysiąclecia”.

2025-07-15 14:59

[ TEMATY ]

stypendyści

Konferencja prasowa

Fundacja Dzieło Nowego Tysiąclecia

Karol Porwich/Niedziela

1300 stypendystów Fundacji „Dzieło Nowego Tysiąclecia” bierze udział w obozie wakacyjnym w Częstochowie. Wydarzeniu, w dniach 11-21 lipca, towarzyszy hasło „Jesteście moją nadzieją”.

W spotkaniu w archidiecezji częstochowskiej bierze udział 710 stypendystów – uczniów szkół podstawowych, liceów i techników z całej Polski oraz 570 studentów zrzeszonych w 16 wspólnotach akademickich, a uczących się w 50 miastach w Polsce oraz za granicą. Obu obozom towarzyszy grupa 171 wolontariuszy, stypendystów, sióstr zakonnych, księży, część z nich to absolwenci programu stypendialnego.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję