Reklama

Ciasta i desery

Piernik z bakaliami

Adwentowy piernik polecają siostry nazaretanki z Domu Rekolekcyjnego Archidiecezji Częstochowskiej „Święta Puszcza” w Olsztynie. Dom ten położony jest na Szlaku Orlich Gniazd, otoczony pięknym lasem sosnowym. Można tam odbyć rekolekcje, dni skupienia lub wypocząć oraz skosztować dobrych potraw.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Składniki:

50 dag mąki
25 dag miodu
15 dag masła
15 dag cukru
4 jajka
1 żółtko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
80 ml mleka
2 łyżki przypraw do piernika
10-15 dag bakalii
3 dag smażonej skórki pomarańczowej

Wykonanie:

Do rondla wsypać 2 łyżki cukru i podgrzewać, dopóki się nie rozpuści i nie zbrązowieje. Karmel zalać 2 łyżkami wody i wymieszać. Dodać miód oraz masło i na wolnym ogniu doprowadzić do wrzenia. Wystudzić. Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Wymieszać ze schłodzoną masą miodową. Dodać przyprawy. Białka ubić na sztywno. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą. Do masy miodowej dodawać na przemian mąkę i ubite białka. Delikatnie mieszać. Dodać posiekane bakalie oprószone mąką. Wszystko dokładnie wymieszać. Masę wyłożyć na posmarowaną masłem i wysypaną tartą bułką formę, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec godzinę.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

2012-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Schab wieprzowy w sosie cytrynowym

Niedziela Ogólnopolska 27/2013, str. 46

[ TEMATY ]

kuchnia

jedzenie

©Jacek Chabraszewski /fotolia.com

Swoje propozycje na rodzinne obiady przedstawia młody utalentowany kucharz. W 2012 r. zdobył tytuł Kucharza Odkrycie Roku oraz gotował w Pałacu Prezydenckim podczas kolacji wydanej z okazji Narodowego Święta Niepodległości. Pochodzi z Częstochowy, gdzie ukończył Technikum w Zespole Szkół Gastronomicznych.
Od dwóch lat pracuje w Warszawie w autorskiej restauracji Karola Okrasy - znakomitego szefa kuchni, prowadzącego kulinarne programy w TV.

60 dag schabu wieprzowego 1 łyżka mąki pszennej 2 cytryny 250 ml śmietanki 30 proc. 1 pęczek natki pietruszki kilka gałązek świeżego tymianku sól świeżo mielony pieprz olej rzepakowy do smażenia
CZYTAJ DALEJ

Skrutinium, czyli jak wybiera się papieża podczas konklawe

2025-05-07 16:26

[ TEMATY ]

konklawe

Vatican Media

Każde głosowanie w Kaplicy Sykstyńskiej odbywa się w sposób ceremonialny i ściśle określony. Sprzyja temu papierowa i indywidualna forma oddania tajnego głosu.

Teoretycznie papież może zostać wybrany już wieczorem w dniu rozpoczęcia konklawe. Wówczas przeprowadza się pierwsze głosowanie. Dzieje się tak od 2005 roku, wcześniej głosowania odbywały się od rana drugiego dnia. Jednak w ostatnim wieku najszybciej papieża wybrano w 1939 roku. Kard. Eugenio Pacelli, późniejszy Pius XII, zyskał wymagane poparcie już w trzecim głosowaniu. Także w drugim dniu konklawe kończyło się w 2005 i w 2013 roku.
CZYTAJ DALEJ

Konklawe i najpilniej obserwowany komin świata

2025-05-07 21:12

[ TEMATY ]

konklawe

PAP/EPA/FABIO FRUSTACI

Choć to jeden z głównych symboli konklawe, to jego tradycja sięga jedynie nieco ponad 100 lat. Biały dym z komina zamontowanego na Kaplicy Sykstyńskiej obwieszcza światu wybór papieża. Fumata bianca weszła też na stałe do języka włoskiego jako synonim rozwiązania jakiejś sprawy, zakończenia oczekiwania.

Po raz pierwszy biały dym zwiastował wybór papieża 3 września 1914 roku, gdy wybrano kardynała Giacomo della Chiesa, który przybrał imię Benedykta XV. Wcześniej wybór papieża oznaczał… brak dymu, bowiem karty ze skutecznego głosowania archiwizowano. Dłuższa jest historia czarnego dymu. We wcześniejszych wiekach, niezależnie od tego czy konklawe odbywało się w Watykanie, czy na rzymskim Kwirynale (gdy istniało Państwo Kościelne) czerń z komina była znakiem, że wakat na Stolicy Apostolskiej trwał.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję