Reklama

W wolnej chwili

O najgłębszych pragnieniach i klopsach w kwaśnicy - Biblia od kuchni

Bóg, podobnie jak stuletniemu Abrahamowi dał syna, tak i nam chce zrealizować największe pragnienia i marzenia. Jego dobroć potrafi wypełnić nasze serca aż po brzegi. Daj się zaprosić do krainy obfitości, w której Stwórca znając najgłębsze pragnienia Twojego serca i największe marzenia wychodzi im naprzeciw.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

„Biblia od kuchni” to kulinarna podróż. Po świecie biblijnym, oglądanym przez pryzmat potraw, oprowadza nas o. Adam Szustak, a Karol Okrasa „komentuje” te historie swoimi nowymi autorskimi przepisami. Dzisiaj kolejny przepis z serii „Niebiańska uczta”. Tym razem inspiracją zaczerpniętą z Biblii przez o. Adama była cielęcina. Poznajcie jej znaczenie oraz prosty w przygotowaniu i pyszny przepis Karola.

>>Cielęcina<<

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Działo się to pod dębami Mamre w samo południe… Bohaterem tej opowieści jest Abraham, majętny człowiek, mocno posunięty w latach. Nie miał dzieci, mimo że w jego uszach i w sercu ciągle wyraźnie brzmiała obietnica potomstwa licznego jak gwiazdy na niebie, którą kiedyś usłyszał od Pana Boga. Gdy u wejścia do jego namiotu zjawiło się trzech przybyszów, nie spodziewał się z pewnością, że za rok o tej porze jego żona urodzi syna i że – przyjmując wędrowców – podejmie samego Boga. Abraham miał jednak szerokie serce i widząc nadchodzących gości, wybiegł im naprzeciw, po czym od razu kazał żonie przyrządzić dla nich podpłomyki, a sam wybrał ze stada najbardziej utuczone cielę, by słudzy przygotowali z niego posiłek dla przybyszów (por. Rdz 18, 1-33).

Czym jest w tej historii cielęcina, którą Abraham przyrządził Bogu? To znak wypełnienia obietnicy. Bóg w trosce o nas nie zapomina o naszych najgłębszych i najbardziej skrytych pragnieniach. Choć wydają się nam one zupełnie nierealne, w Bożych rękach mogą stać się rzeczywistością.

On, jak mówi psalmista, przenika nasze myśli, zanim się wydarzą, i zna nasze słowa, zanim pojawią się na języku.

(por. Ps 139, 1-4)

Wie zatem i o naszych największych tęsknotach. Bóg jednak nie chce zapewniać nam jedynie bazowego poziomu życia, podstawowej akceptacji i niezbędnych warunków do funkcjonowania, byśmy czuli się po prostu dobrze. On schodzi do samych głębin tego, czego pragniemy, wnika w to, co uznajemy za niemożliwe, zbyt duże, a nawet wręcz bezczelne w swej wielkości. Bóg, podobnie jak stuletniemu Abrahamowi dał syna, tak i nam chce zrealizować największe pragnienia i marzenia. Jego dobroć potrafi wypełnić nasze serca aż po brzegi - Adam Szustak OP

Reklama

POZNAJ AUTORSKI PRZEPIS KAROLA OKRASY na: Klopsy cielęce w kwaśnicy


Składniki na klopsy

500 g mielonej cielęciny

1 jajo

100 g ugotowanej kaszy jęczmiennej

3 łyżki posiekanej natki pietruszki

szczypta kminu rzymskiego

sól, biały mielony pieprz


Składniki na kwaśnicę

1,5 l wywaru na wędzonych żeberkach

500 g ziemniaków pokrojonych w duże kawałki

500 ml soku z kiszonej kapusty

100 ml kwaśnej gęstej śmietany

3 łyżki octu spirytusowego

2 ząbki czosnku

1 pęczek kopru posiekanego

szczypta cukru

biały mielony pieprz, sól


Przygotowanie

Mięso cielęce dokładnie wymieszaj z kaszą, jajem i natką pietruszki. Dopraw kminem rzymskim, solą i pieprzem. Formuj małe klopsiki wielkości orzecha włoskiego.

Ziemniaki ugotuj w wywarze z wędzonki.

Wywar na wędzonce dopraw sokiem z kiszonej kapusty oraz czosnkiem pokrojonym w plasterki i zagotuj. Dopraw białym pieprzem, solą i odrobiną cukru.

Śmietanę wymieszaj z octem, po czym dodaj do wywaru.

Układaj w gotowym wywarze klopsy i gotuj ok. 10 minut. Na koniec dopraw posiekanym koprem.

Zobacz więcej przepisów i biblijnych inspiracji: Zobacz

2021-11-26 10:25

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Roladki schabowe z szynką

Ojciec Jan, kapucyn, proboszcz i zarazem kustosz sanktuarium św. Ojca Pio i Matki Bożej Fatimskiej w Terliczce koło Rzeszowa, gotuje z zamiłowania. Chętnie też dzieli się swoimi sprawdzonymi przepisami z naszymi Czytelnikami. Dziś poleca pyszne danie, które można przygotować na obiad lub na kolację.

Składniki:
60 dag schabu
30 dag wędzonej szynki
mąka
1 szklanki białego wina
kostka rosołowa
olej do smażenia
sól, pieprz

CZYTAJ DALEJ

Kielce/ Strażacy opanowali pożar DPS; do szpitali trafiło 17 pensjonariuszy

2024-05-10 19:58

[ TEMATY ]

pożar

straż pożarna

Kielce

DPS

PAP/Piotr Polak

Ewakuacja 39 osób z domu pomocy społecznej w Kielcach, 10 bm. gdzie doszło do pożaru.

Ewakuacja 39 osób z domu pomocy społecznej w Kielcach, 10 bm. gdzie doszło do pożaru.

Strażacy opanowali pożar domu pomocy społecznej przy ulicy Tobruckiej w Kielcach; do szpitali trafiło łącznie 17 pensjonariuszy – przekazał st. kpt. Marcin Bajur, oficer prasowy świętokrzyskiej straży pożarnej.

Do pożaru domu pomocy społecznej doszło w piątek około godziny 17. Z budynku ewakuowano 39 pensjonariuszy oraz cztery osoby z personelu. Do ewakuacji jednej osoby, która nie mogła poruszać się o własnych siłach i znajdowała się w najwyższej kondygnacji budynku, strażacy użyli drabiny mechanicznej.

CZYTAJ DALEJ

Nowy diakon w Archidiecezji Wrocławskiej

2024-05-11 12:25

ks. Łukasz romańczuk

diakon Eryk Cichocki

diakon Eryk Cichocki

Eryk Cichocki przyjął dziś w katedrze wrocławskiej święcenia diakonatu. Pochodzący z parafii pw. Narodzenia NMP w Kiełczynie [diecezja świdnicka] przyjął je z rąk bp. Jacka Kicińskiego CMF.

Podczas homilii biskup Jacek zaznaczył, jaka postawa powinna towarzyszyć uczniowi Pana Jezusa. - Bycie uczniem Jezusa to budowanie jedności z Nim na drodze wiary. To codzienne słuchanie Jego słowa i naśladowanie Jego życia. To postawa gotowości pójścia tam, gdzie nas posyła. To wszystko zawarte jest w strukturze powołania, bo Jezus powołał uczniów, aby z Nim byli, słuchali Go i potem ich posyłał - nauczał biskup.

CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję