Reklama

Wiadomości

Dietetyk radzi

Owoc granatu

Jest jednym z najstarszych owoców na naszej planecie, zwanym drzewem życia, eliksirem miłości, rajskim owocem.

Niedziela Ogólnopolska 51/2023, str. 54

[ TEMATY ]

owoce

Adobe Stock

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

U początku chrześcijaństwa granat utożsamiano z czystością Maryi, a w starożytnym Rzymie był symbolem małżeństwa oraz płodności. Prowadzone od wielu lat badania pokazują, że granat ma niezwykłe właściwości prozdrowotne oraz wpływa na długowieczność. Na nasze stoły trafia najczęściej z Hiszpanii, Turcji, Izraela, a nawet z Libanu. Nie jest to owoc rosnący w naszym klimacie, dlatego nie musi być spożywany codziennie, jednak wprowadzenie go do naszego jadłospisu z pewnością wyjdzie nam na dobre. Swoje wysokozdrowotne korzyści zawdzięcza kwasowi elagowemu. Jest on obecny również w owocach jagodowych, takich jak żurawina, borówki, maliny czy jeżyny, jednak w owocach granatu obserwujemy jego pięćdziesięciokrotnie wyższe działanie antyzapalne niż w przypadku pozostałych owoców. Granat wysycony jest również witaminami: C, E, A, K, kompleksem witamin z grupy B oraz cynkiem, fosforem, żelazem, magnezem, krzemem i jodem. Zawiera spore ilości białka, błonnika oraz kwasu foliowego.

Jego działanie jest bardzo korzystne dla naszego zdrowia. Wpływa wzmacniająco na układ odpornościowy, opóźnia procesy starzenia się komórek, wyrównuje cholesterol, reguluje ciśnienie krwi oraz stężenie glukozy. Redukuje stany zapalne w organizmie, w związku z tym: chroni przed rozwojem miażdżycy, hamuje rozwój komórek nowotworowych oraz przyspiesza gojenie się ran. Pomaga zwalczać infekcje grzybicze, bakteryjne i pasożyty. Naukowcy wykazali wysokie działanie granatu wpływające na sprawność seksualną oraz regulację gospodarki hormonalnej. U mężczyzn wpływa na wydzielanie rozrodczych hormonów męskich, a u kobiet – m.in. estrogenów. Łagodzi objawy zespołu napięcia przedmiesiączkowego i menopauzy. Wykazuje działanie wzmacniające układ sercowo-naczyniowy oraz poprawia przepływ krwi w mięśniu sercowym.

W naszej kuchni do przygotowania potraw najłatwiej używać pestek granatu. Wyłuskanie ich nie jest łatwe, ale można wykorzystać praktyczną metodę: przecinamy granat na pół, następnie nacinamy skórkę po bokach, odwracamy skórą do góry i nad miseczką uderzamy drewnianą łyżką o owoc, a pestki same wypadają. Można jeść je same lub jako dodatek do koktajli, surówek czy sałatek.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

2023-12-12 09:19

Oceń: +1 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Jak suszyć owoce i zioła?

Do suszenia znakomicie nadają się jabłka, śliwki, gruszki czy żurawina. Z łatwością można też uzyskać własne rodzynki, gdy poddamy suszeniu winogrona.

Owoce, które chcesz poddać suszeniu, powinny być dojrzałe i mieć kolor właściwy dla swojego gatunku. To ważne, zwłaszcza w przypadku owoców czarnego bzu, ponieważ te niedojrzałe zawierają duże ilości substancji szkodliwych, które w miarę dojrzewania znikają. Można suszyć owoce, które są lekko pomarszczone – świadczy to o tym, że są dojrzałe. Trzeba jednak odrzucić te, które mają rdzawe plamki i pleśń. Niektóre owoce lepiej zbierać po pierwszych przymrozkach, np. jarzębinę, bo niska temperatura niszczy ich toksyczne związki. Najlepiej zbierać owoce do koszyka, aby nie zgniotły się pod własnym ciężarem.

CZYTAJ DALEJ

Tu nie chodzi o zwykłą woltę

2024-06-01 07:12

[ TEMATY ]

punkt widzenia

Samuel Pereira

Materiały własne autora

Samuel Pereira

Samuel Pereira

Z rosnącym zdziwieniem oglądam i czytam niektóre wypowiedzi na temat obrotu o 180 stopni, jakiego dokonała obecna większość rządząca w swojej narracji o ochronie granicy z Białorusią. Porównaniom tego, co mówili i jak głosowali w 2021 roku z tym, co mówią teraz towarzyszy konstatacja, że to nic poważnego, a nawet dobrze, że przejęli stanowisko Prawa i Sprawiedliwości, bo najważniejsze, że teraz chcą dobrze.

Naiwność wobec polityków jest niebezpieczna

CZYTAJ DALEJ

Łódź: Złoty jubileusz kapłaństwa bp. Ireneusza Pękalskiego

2024-06-01 15:00

[ TEMATY ]

archidiecezja łódzka

Julia Saganiak

- Kapłaństwo, które przyjęliście 50 lat temu, jest kapłaństwem służebnym wobec Boga, ale jeszcze bardziej wobec ludzi, którzy noszą w sobie królewskie kapłaństwo chrzcielne – mówił kard. Ryś do księży.

CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję